Vénás fekélyek

A lábszárfekély Európa lakosságának ¼-ét érinti, a vénás fekély, pedig 1%-ban fordul elő, de ennek a száma folyamatosan növekszik, hiszen az erre a betegségre hajlamosító tényezők száma is növekvő tendenciát mutat.
A hajlamosító tényezők között elsőként kell megemlíteni az elhízást, a cukorbetegséget, a dohányzást, a mozgásszegény életmódot illetve a várandósság hónapjait.

Mint a neve is mutatja, a fekélyek ezen csoportjának kialakulásának oka, a vénák működésének problémáira vezethető vissza. Vénáknak nevezzük, azokat az ereket, amik az elhasznált vért szállítják vissza a szív felé az őket körülvevő izmok segítségével. Ha ezek az erek kitágulnak, a tágulatban pangás alakul ki, illetve hasonló tüneteket válthat ki egy vérrög is. A tágulatra az izmok további nyomást váltanak ki, minek hatására a vérsavó kiszivárog a szövetek közé, ez okozza a fő jellemző tünetet, az ödémásságot, ha a nyirokkeringésben is rendellenesség lép fel.

Az ödémás állapot hosszabb fennállása károsítja a környező szöveteket és a sejteket, miáltal romlik a tápanyag ellátás és a szövetek fokozatosan elhalnak és gyulladás alakul ki. Az érintett rész rendkívül érzékeny, és nagyon könnyen sérül.

A lábszárfekélyek, jelentős része, több mint 80%-a vezethető vissza vénás eredetű problémákra. Legfontosabb, mint minden betegségnél itt is a megelőzés lenne, illetve hogy a beteg a kialakuló probléma első jelére orvoshoz forduljon. Ilyen jelek, a „láb nehézség”, a seprűvéna kialakulása, a visszér vagy a láb pigmentációja. Ám mivel ezek különösebb fájdalommal, nem járnak, nem szoktak vele foglalkozni a kezdetekben.

 

Vénás fekély kezelése

Mint a fekélyeknél általában, a seb nem kezelhető, az alapbetegség kezelése nélkül. Vénás fekélynél, ez az ödéma csökkentésével, megszüntetésével kezdődik, kompressziós kötéssel, harisnyával, vagy a sérült véna szakasz műtéti eltávolításával.

Emellett nélkülözhetetlen a seb szakszerű ellátása, kezelése. Mivel ezek a sebek, belülről kifelé alakulnak ki, a szövetelhalás elkerülhetetlen. Sebkezelésnél, első, ezeknek az eltávolítása, kivágása, majd a seb megfelelő tisztítása majd a sebkötözés. Erre ma már nem a száraz kötszer, géz a legalkalmasabb, hanem léteznek mindenféle hidroaktív szerek, melyek aktívan segítik a sérült rész gyógyulását és megakadályozzák annak további fertőzését.

A vénásfekély gyakori szövődményei a fertőzések, az orbánc, az ekcéma és a vérzések, ezeket sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni.

 

A vénás fekélyek megelőzése

Vannak tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni, ilyen például, az örökletessg, ugyanis, ha az egyik szülőnél fennáll a probléma, kb. 50% az esély, hogy a gyereknél is előbb fog jönni. Hasonlóan nem befolyásolható a nem sem, ugyanis a nőket sokkal nagyobb részt érinti ez a betegség.

Viszont van számos tényező, amit önmagunk is könnyen befolyásolhatunk és tehetünk a megelőzés illetve a pozitív változás érdekében:

  1. Az egyik legfontosabb ilyen, a napi mozgás. A mozgás aktivizálja az izompumpa hatást, javítja a vérkeringést ezáltal a sejtek tápanyag és oxigén ellátását.

  2. Kerülje a szoros ruhákat, amik akadályozzák a megfelelő vérellátást

  3. Szokjon le a dohányzásról, melynek az egyik leggyakoribb mellékhatása az érszűkület.

  4. Táplálkozzon egészségesen, rost dúsan, ugyanis a túlsúly is hatalmas terhet jelent a vénáknak.

  5. Amennyiben lehet kerülje a magas sarkú cipők viselését, ezek ugyanis nagymértékben rontják a lábak megfelelő vérellátását.

  6. A magas, 28°C feletti hőmérséklet, szintén káros lehet, ezért kerülje a forró fürdőket, tűző napot és a szaunát.

  7. Viszont a hideg fürdő pozitívan hat, ezért vegyen gyakran hideg lábfürdőt. Zuhanyozza lábait, hideg zuhannyal a bokától a térd felé!

Ossza meg másokkal is!