Három leggyakoribb krónikus sebtípus

Egy seb akkor nevezhető krónikusnak, ha 6 héten belül sem történt változás állapotában, a regenerációja nem indult meg. A következőkben a leggyakoribb krónikus sebtípusokat soroljuk fel.

Fertőző sebek

A nyílt sérülések könnyen elfertőződhetnek bizonyos baktériumok által. A sérülés módja, azaz szúrt, lőtt, vágott, harapott seb meghatározza az elfertőződés kockázatát. Az elfertőződött seb jellemző tünetei a bőrpír, fájdalom, rendszeres váladékozás, elhalt szöveti részek. A nem megfelelő sebápolás (rendszertelen fertőtlenítés, nem steril eszközök használata) késlelteti a sebgyógyulást, mely által a sérülés krónikussá válhat.

Műtéti sebek

A sebészeti beavatkozások során előfordul az eszközök sterilitásának hiányában, vagy nem megfelelő fertőtlenítés által kialakuló sebgyulladás. Amennyiben cukorbetegség, vagy érbetegség fennáll, úgy a műtéti sebek gyógyulása hosszadalmassá válhat.

Fekélyek

A leggyakoribb krónikus sebtípus a fekély, melynek megkülönböztetünk több fajtáját: diabéteszes fekély, vénás eredetű fekély, artériás eredetű fekély, valamint nyomás fekély (felfekvés).

Cukorbetegség során a magas vércukorszint hatására az idegek is károsodást szenvednek. Az idegkárosodás hatására könnyen alakulnak ki kisebb-nagyobb sebek főként a végtagokon. Az állandó vércukorszint ingadozás hatására a sebgyógyulás ideje elhúzódik és fekélyekké alakulnak át.

A vénás eredetű fekély akkor alakul ki, ha a vénás rendszerben a vérellátás csökken, a vérpangás miatt visszerek alakulnak ki. Az érintett terület fájdalmassá, duzzadttá válik, a bőr elszíneződik és könnyen alakulnak ki felületén mikrosérülések. Az elégtelen vérellátás következtében a sejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez, mely ugyancsak fokozza a kisebb sérülések kialakulását, fekéllyé válását.

Az artériát érintő leggyakoribb megbetegedés az érelmeszesedés, mely során az ér falán plakkok rakódnak le szűkítve ez által az ér belső falát. A lerakódott rétegen megtapadó vérlemezkék vérrögöt képeznek, melyek leválva az ér faláról vérrögként keringenek az érrendszerben. A levált vérrög (trombus) életveszélyes állapotot képes előidézni, amennyiben egy létfontosságú artériát zár el. Leggyakrabban a lábszárban okoz érelzáródást, mely során a az ér vérellátása megszűnik, a szövetek nem jutnak elegendő vérhez és szövetelhalás következik be.

A nyomás fekély olyan esetekben alakul ki, amikor hosszantartó betegség miatt ágynyugalmat rendel el az orvos, valamint időskorúak és mozgásképtelen betegek körében.

Ossza meg másokkal is!